Zasady użytkowania mebli kuchennych
Zasady użytkowania mebli kuchennych
Przedstawiamy poniżej zasady użytkowania mebli kuchennych wykonanych na wymiar. Postępowanie zgodnie z niniejszą instrukcją zapewni prawidłową eksploatację i pozwoli się cieszyć zamówionymi meblami przez długie lata. Stosowanie się do niniejszych zasad pozytywnie wpływa również na rozpatrzenie ewentualnych reklamacji związanych z użytkowaniem mebli kuchennych.
1. Meble kuchenne należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem i konstrukcją w pomieszczeniach zamkniętych, suchych oraz zabezpieczonych przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych takich jak:
– narażenie mebli na temperatury poniżej 15°C przez długi okres czasu
– narażenie mebli na temperatury powyżej 40°C przez długi okres czasu
– narażenie mebli na temperatury powyżej 100°C przez krótki okres czasu
– narażenie mebli kuchennych a zwłaszcza frontów meblowych na długie działanie promieni słonecznych
2. Meble kuchenne powinno się chronić przed bezpośrednim kontaktem z rozgrzanymi naczyniami, wodą, rozpuszczalnikami, środkami chemicznymi, środkami żrącymi, alkoholem lub innymi mogącymi uszkodzić powierzchnię mebli.
3. Rozgrzane przedmioty i naczynia należy stawiać na odpowiednie podkładki lub miejsca do tego celu przeznaczone.
4. Mycie mebli kuchennych powinno odbywać się z wyjątkową dbałością o nie zalewanie krawędzi oklejonych lub surowych. Po przetarciu mebli należy je dokładnie wytrzeć do sucha aby zapobiec ich puchnięciu.
5. Używanie ostrych przedmiotów do krojenia bezpośrednio na blacie może trwale uszkodzić jego powłokę dlatego zaleca się krojenie na przeznaczonych do tego celu deskach.
6. Meble po montażu w tym szafki górne i dolne, lub szuflady ulegają dociążeniu przedmiotami wypełniającymi ich wnętrze co skutkuje innymi naprężeniami na powierzchni niż w przypadku szafek pustych. Sytuacja ta może powodować konieczność ponownej regulacji frontów po krótkim czasie użytkowania.
7. Regulację frontów zawiasów czy mechanizmów powinno się wykonać samemu zawsze w sytuacji kiedy dany element tego wymaga tak aby nie doprowadzić do wzajemnego ocierania się powierzchni mebli podczas ich użytkowania.
8. Elementy mechaniczne w kuchni takie jak zawiasu, podnośniki, szuflady z systemem hamowania i dociągania potrzebują użycia odpowiednio dobranej siły dla prawidłowego funkcjonowania.
9. Jeżeli poszczególne elementy nie domykają się z użyciem delikatnej siły nie należy domykać ich na siłę i sprawdzić co może być tego przyczyną np: wypełnienie wnętrza blokuje domykanie. Jeśli zauważymy, że element się nie domyka i nic go nie blokuje należy skontaktować się z naszym serwisantem.
10. Gotowanie powinno się odbywać wraz z działającym okapem kuchennych co zapewni odpowiednie odprowadzanie pary.
11. Należy unikać sytuacji, w których sprzęty AGD oddziałują w nieprawidłowy sposób na nasze meble – nadmierne parowanie czajnika pod szafkami wiszącymi.
12. Podczas pieczenia należy unikać sytuacji kiedy otwieramy działający piekarnik i wydostająca się z niego gorąca para może uszkodzić elementy kuchni znajdujące się powyżej.
13. Zmywarka powinna być otwierana po upływie około 10 minut od zakończenia programu myjącego aby para w środku się znajdująca mogła odparować samoczynnie.
14. Miejsca wrażliwe jak łączenia blatów trzeba traktować ze szczególną ostrożnością unikając zalania lub przeciążeń w tych miejscach tak aby uniknąć spuchnięcia na łączeniu.
Długotrwałe poddawanie mebli pod działanie wody lub pary może skutkować spuchnięciem mimo wodo-odpornmych powierzchni.